Lani je električni superšportnik postavil nov rekord z izmerjenim časom 8,6 sekunde na četrt milje in s tem postal serijski avtomobil z najmočnejšimi pospeški. Nevera razpolaga z 1427 kW (1914 KM) moči in se z 2360 Nm navora do stotice izstreli v le 1,85 sekunde. Letos si je nevihtni (spomnimo se izvora poimenovanja) Rimac prilastil še en rekord – z izmerjeno najvišjo hitrostjo 412 km/h je Nevera postal najhitrejši serijski avtomobil z električnim pogonskim sklopom na svetu.

Za volan je sedel testni voznik Miro Zrnčević.

Ovalno stezo z dovolj dolgo ravnino (dvakrat po 4 kilometre) je Rimčeva ekipa našla v Nemčiji. Za volan je sedel testni voznik pri podjetju Rimac, Miro Zrnčević, ki je bil odgovoren za dober izhod iz ovalnega ovinka. V tistem trenutku je hitrost avtomobila znašala približno 250 km/h in na štirikilometrski ravnini dosegla mejo 412 km/h.

Zrnčević na podvig gleda kot na velik uspeh in neverjetno izkušnjo: »Voziti s takšno hitrostjo pomeni potovati s tretjino hitrosti zvoka. Nevero sem vozil odkar so se njena kolesa prvič zavrtela, zato ob tem dosežku postanem čustven. Med poskusom doseganja najvišje hitrosti sem spoznal čvrstost in stabilnost avtomobila, kar potrjuje, da sta naši ekipi na oddelkih za aerodinamiko in dinamiko vozila opravili odlično delo.«

Za točnost meritev je bil uporabljen merilnik hitrosti Racelogic V-Box precizne merilne naprave, ki hitrost meri s pomočjo GPS-a. Hitrostna obremenitev pa je zahtevna predvsem za pnevmatike – pri poskusu so bile na Nevero nameščene Michelinove pnevmatike Cup 2R.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here