Od 5. do 8. januarja je v Las Vegasu potekal sejem zabavne elektronike CES 2022, na katerem je tudi avtomobilska znamka BMW z zanimivim konceptom požela veliko pozornosti. Predstavili so ideji spreminjanja barve zunanjosti avtomobila ter zasebne kinodvorane kar v avtomobilu. Tehnologijo so implementirali na svojega električnega zastavonošo – BMW iX.

»Digitalne izkušnje v prihodnosti ne bodo omejene zgolj na zaslone. Vse več bo mešanja resničnega in virtualnega, del te vizije pa predstavlja tudi BMW iX Flow,« je dejal Frank Weber, član upravnega odbora pri proizvajalcu.

Prototip spreminjanja barve temelji na tehnologiji e-črnila, s katero se sicer že srečujemo pri nekaterih zaslonih in e-bralnikih. Realizacija je omogočena s pomočjo posebne folije, v kateri je več milijonov mikrokapsul e-črnila s premerom človeškega lasu. Vsaka kapsula vsebuje negativno nabite bele in pozitivno nabite črne pigmente. S stimuliranjem z električnimi signali se posamezni pigmenti začno kazati na površini, folija pa »prevzame« želen odtenek. Rešitev je tudi energetsko učinkovita, saj tehnologija potrebuje elektriko le tekom kratkega procesa spreminjanja barve.

Takšna tehnologija bo v prihodnosti omogočila povsem novo raven personalizacije vozila. Uporaba ne bo zrcalila le uporabnikovega okusa in razpoloženja, temveč bo odprla tudi nova vrata prilagajanju okolijskim zahtevam. Koncept pa poleg estetskega potenciala vključuje tudi uporabnost. Najbolj banalni primer je, da bo uporabnik na žgočem soncu svojemu avtomobilu lahko v trenutku dodelil barvo, ki bo odbila več sončne svetlobe in se avto posledično ne bo pretirano segrel. Ko govorimo o električnih avtomobilih, to zaradi manjše potrebe po hlajenju in posledično manjše porabe elektrike pomeni tudi večji doseg.

Druga zanimivost, ki jo pri BMW-ju predstavljajo je koncept kinodvorane kar na zadnjih sedežih avtomobila. 31-palčni zaslon resolucije 8K in formata 32:9 so namestili pod strop vozila, ta pa se spusti na svoje mesto ob aktivaciji funkcije »My Mode Theatre«. Zahvaljujoč 5G tehnologiji, BMW-jeva kinodvorana omogoča številne pretočne vsebine, za še boljšo izkušnjo pa poskrbi ozvočenje Bowlers&Wilkins.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here